Casa Mila

Casa Milà este una dintre realizările arhitectului Antoni Gaudí în Barcelona, care figurează din anul 1984 pe lista de locuri din patrimoniul mondial UNESCO. Se află pe bulevardul Passeig, la numărul 92, în cartierul Eixample.

Acest imobil a fost construit pentru Roger Segimon de Milà între 1905 și 1907. Este, de asemenea, denumit, de către barcelonezi, La Pedrera, care înseamnă carieră în catalană, deoarece fațada prezintă anumite ondulări.

Casa Mila a fost construită pentru un cuplu proaspăt căsătorit, ea fiind o văduvă bogată care şi-a dorit o casă impunătoare, dar mai ales care să impresioneze prin frumuseţea sa unică. Gaudi era un adept al catolicismului şi o venera pe Fecioara Maria, de aceea să gândit să proiecteze o casa cu semnificaţii spirituale. Astfel, edificiul cuprinde numeroase elemente religioase, intens comentate de marii critici ai arhitecturii.

După moartea proprietarilor, Casa Milla ajunge pe mâinile a numeroase familii, iar acest fapt nu a fost unul benefic. Numeroase obiecte decorative, structuri din clădire gândite de Gaudi ani la rândul dispar subit şi ştirbesc din frumuseţea edificiului. În semn de respect pentru munca celebrului arhitect, numeroase persoane aleg să restructureze clădirea şi încep renovările încercând să păstreze cât mai mult linia originală.

Casa Mila ocupă o suprafaţă totală de 1323 de metri pătraţi, primele schiţe ale edificiului sunt realizate chiar în atelierul lui Gaudi din Sagrada Familia. Casa fusese concepută ca fiind o curbă constantă, atât la exterior cât şi în interior, fiind locul care încorporează numeroase elemente de geometrie şi motive din natură. Edificiul este structurat pe nouă nivele, subsolul era de fapt un garaj uriaş, în timp ce mansarda devenise locul unde erau spălate şi uscate hainele. Restul spaţiilor erau zone imense de locuit, cu un număr infinit de camere.

Una dintre cele mai interesante părţi din Casa Mila este acoperişul decorat cu ventilatoare, coşuri de fum, toate pentru sa spori conforul locuitorilor. Elementele acoperite cu calcar, marmură spartă sau sticlă au un efect arhitectural deosebit, devenind adevărate sculpturi integrate în clădire.

Casa Mila este o entitate unică în care forma exerioară urmează aceleaşi linii şi în interior. Camerele deţin numeroase elemente preţioase, uşi lucrate manual, ferestre largi, mobilier din lemn masiv. Din păcate, doar o mică parte dintre aceste elemente mai există şi astăzi în Casa Mila, iar cele existente au oricum o valoare incontestabilă.