Palatul Westminster

Palatul Westminster (în engleză Palace of Westminster), cunoscut și sub numele de Casa Parlamentului (în engleză Houses of Parliament) este locul unde se află cele două camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Camera Lorzilor și Camera Comunelor.

Palatul Westminster este aproape de altă clădire guvernamentală numită Whitehall. Actualul ansamblu al Palatului Westminster a fost construit între 1837 și 1860 în stil neogotic, după incendiul devastator din 1834 care a distrus aproape total vechiul parlament britanic.

Plin de încărcătură istorică și atracție pentru milioane de turiști în fiecare an, Palatul Westminster este inclus de UNESCO în programul World Heritage Sites, împreună cu Biserica Sf. Margareta și Abația Westminster, cu care se învecinează. Abatia Westminster a fost construită în secolul al XI-lea de către Eduard The Confessor. Clădirea este locul ceremoniilor regale, nu mai puțin de 38 de încoronări desfășurându-se aici. Tot aici au avut loc, în 1997, funerariile prințesei Diana.

Actualul ansamblu al Palatului Westminster este varianta reconstruită între anii 1837 și 1860, în stil neogotic, după ce incendiul devastator din 1834 a distrus aproape total vechiul parlament britanic, construit de William II la sfârșitul secolului al XI-lea.

Cu o formă aproximativ rectangulară, Palatul Parlamentului se întinde pe o suprafață de peste 30 000 de metri pătrați. El este flancat de două turnuri înalte de aproximativ o sută de metri, Victoria Tower și celebrul turn cu ceas, Big Ben.

La început, pe locul Palatului Westminster de astăzi exista un complex de clădiri medievale distruse de un incediu care a avut loc în anul 1834. Acestea au fost înlocuite de noul palat care păstrează încă arhitectura construcției originale. Procesul de construcție a Palatului Westminster a fost precedat de o adevărată competiție între marii arhitecți ai Angliei, aceasta fiind câștigată detașat de Charles Berry care a propus un edificiu reinventat, realizat în stil gotic. Piatra de temelie a construcției este pusă în anul 1840, procesul de construcție fiind unul anevoios care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani. Au existat mari întârzieri în finalizare, costurile au fost depășite, iar ambii arhitecți principali au decedat înainte să vadă capodopera pe care au construit-o în centrul Londrei.

Lucrările pentru decorarea interioară au fost și mai anevoioase, finalizându-se undeva în secolul al XX-lea. De-a lungul timpului s-au efectuat importante lucrări de conservare a Palatului Westminster, o luptă grea împotriva efectelor poluării. Astăzi, Palatul Westminster este mai înfloritor ca niciodată, construcția masivă crează uimire în rândul vizitatorilor de pretutindeni.

Palatul Westminster are trei elemente care îl evidențiază și mai mult. Cele trei turnuri înalte conferă edificiului alte dimesiuni, cel mai mare și cel mai înalt având 98,5 metri. Pe unul dintre aceste turnuri se află și cel mai cunoscut ceas din lume, deja celebrul Big Ben. Marele ceas a fost analizat de-a lungul anilor de mai mulți ceasornicari și toți au rămas uimiți de precizia sa. Așa cum au spus ei, Big Ben este un ceas de încredere, din 1859 și până astăzi a fost și încă mai este în perfectă funcțiune.

Palatul Westminster este structurat în mai mult de 1100 de camere, 100 de scări și 4,8 kilometri de pasaje repartizate pe 4 etaje. Parterul este ocupat de săli de mese, birouri și baruri, iar la primul etaj se află camerele principale ale palatului, inclusiv camerele de dezbarteri, de ceremonii și bibliotecile. Ultimele două etaje sunt alcătuite doar din birouri.